Öreg ház – rossz csatornarendszer?

Soha nem fogom elfelejteni azt a rettenetes napot. Egész délelőtt iszonyatosan esett az eső, hideg szél fújt, én pedig az autószerelőnél arra vártam, hogy végre kicseréljék a gumikat a téli gumikra. Akkor csörrent meg a telefon, amikor a második gumit cserélték ki. A feleségem teljes pánikban hívott amiatt, mert eldugult a csatornarendszerünk, és valami sürgős megoldása van szükség.

Bevallom töredelmesen, hogy a ház megvétele óta ez volt a rémálmom, hisz egy kedves ismerős figyelmeztetett, hogy a mi utcánkban szinte mindegyik régi ház csatornázása, csatorna kiépítési rendszere finoman szólva is hiányosságokat mutat.

Hirtelen elmondtam egy nem túl szalonképes monológot és a végén még sopánkodtam is arról, hogy most hirtelen honnan kerítek én a csatornázás kijavításához értő mesterembert.

Még szerencse, hogy az egészet hallotta az autószerelő, és ő javasolta hogy nézzek rá a topvizgazfutesszerelo.hu-ra, merthogy ott – bár a nevükben nem szerepel – , de csatornázással is foglalkoznak.

A szennyvíz csatorna megfelelő működése ma már egy alapvető és a higiénikus, egészséges életvitel egyik alapfeltétele, mindamellett rettentően kényelmetlen az ebből adódó probléma megoldása. Volt már például olyan ismerősöm, aki még nagyobb gubancot csinált, mint amekkora eredetileg volt. Ezért nekem meggyőződésem, hogy ezzel a problémával nem szabad viccelődni, az a lehető legjobb, ha tényleg szakemberre bízzuk a szennyvíz csatorna problémák megoldását.

A telefonomon azonnal rámentem a weboldalukra és elkezdtem nézegetni, hogy pontosan milyen szennyvíz csatorna meghibásodási feladatokat végeznek, és azok megfelelőek lesznek-e a mi számunkra.

Bevallom, egy kissé bele is merültem a leírásaikba, és arra gondoltam, hogy régen milyen egyszerű volt faluhelyen, mikor nem volt még szennyvíz elvezetés és egy emésztőgödörbe ment minden. Persze ez egy roppant környezetszennyező, a talajt megterhelő eljárás, de az is igaz, hogy nem költöttek annyit egy élet alatt az emésztőgödörre, mint amennyivel én most könnyebb leszek – gondoltam magamban, és kényszerűen mosolyogtam.

Ennek a gondolatnak a mezsgyéjén rögtön az árak után kezdtem kutakodni, de aztán rádöbbentem, hogy minden eset más és más, úgyhogy ilyen alapon nem lehet semmit kikalkulálni. Aztán abban a pillanatban egy olyan megnyugtató mondatot találtam, amitől szinte elöntött a nirvána. Pontosan azt, hogy ez a vállalkozás abszolút számlaképes, méghozzá annyira, hogy olyan számlákat állítanak ki, melyek többnyire megfelelnek a biztosítóknak is. Itt egy valóságos kő gördült le a szívemről, hiszen a rossz hír hallatán titkon kicsit a lakásbiztosításunk gondolata kezdett motoszkálni az agyamban. Ezektől a mondatoktól pedig már határozottan úgy éreztem, hogy a lakásbiztosításunk fog bennünket kihúzni a szorult helyzetünkből.

A weboldalukon tovább olvasgatva találtam egy leírást arról is, hogy milyen a megfelelő lejtése egy adott területnek a csatornakiépítésnél, illetve a szennyvíz csatorna megfelelő elfolyása szempontjából. Pontosan tudtam, hogy a mi hol lefelé, hol a ház irányába kifejezetten fölfelé menő csatornázási módozatunk abszolút nem megfelelő, és a problémák melegágyát képezi, főleg most ebben az extrém esős időben. Százszázalék, hogy valószínűleg teljesen eldugult minden.

szennyvíz csatorna

Iszonyatos lelkifurdalásom támadt amiatt, hogy pontosan tisztában voltam a problémával, mégsem tettem semmit azért, hogy elébe menjek ezeknek a hibáknak. Mert az ember hajlamos azt gondolni, hogy megússza a kellemetlen helyzeteket, de persze azok elől többnyire nincs menekvés, és előbb vagy utóbb, de mindenképpen bekövetkeznek.

Még szerencse, hogy létezik ez a fantasztikus vállalkozás. A teljes budapesti, valamint a teljes pest megyei lefedettséggel rendelkező cég honlapján telefonszámokat, illetve hibabejelentési űrlapot is találtam. Az űrlap kitöltése is nagyon egyszerű: nevet telefonszámot, e-mail címet és rövid probléma leírást kérnek. A hiba kiküszöbölése érdekében visszahívják az ügyfeleket. Megjegyzem, hogy én túlságosan is zaklatott voltam ahhoz, hogy űrlapokat töltögessek, így inkább a telefonhívás mellett döntöttem.

Ahogy tárcsáztam a számot, egyből eszembe jutott az a sok dísznövény, ami az udvarunkban van és hirtelen összefacsaródott a szívem, hogy most mi lesz velük ha ezek a szakemberek elkezdenek túrni, fúrni? Már nem tehettem le a telefont, mert föl is vették a másik oldalon, és egy kedves hang azt kérte tőlem, hogy meséljem el, hogy miért hívtam. Én elmondtam minden problémát, még a növények iránti aggodalmamat is elmondtam neki. Ha minden igaz, rövidesen kiszállnak hozzánk, én pedig teljes mértékben bízom abban, hogy hamarosan nem kell izgulnom attól, hogy lehúzom a wc-t, mert minden tökéletesen elfolyik és lefolyik majd.