Érthetően a székhelyszolgáltatásról, a fióktelepekről

Amikor azt halljuk, hogy székhelyszolgáltatás, sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ez mit is jelent pontosan. Székhely? Telephely? Fióktelep? Melyik micsoda? Ezek a kérdések nyilván sokakat foglalkoztatnak, elsősorban azokat, akik céget szeretnének alapítani, vagy azokat, akik szeretnének székhelyszolgáltatást igénybe venni.

Ha például veszünk egy gumikereskedést, akkor annak mindenképp van egy székhelye, ami nem feltétlenül egyezik meg a telephelyével. Ha pedig több helyen is elérhető, akkor nyilván vannak fióktelepei. De hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések?

A fióktelep fogalma tisztázása előtt nézzük meg, hogy mi is az a székhely. Ide van bejegyezve a vállalkozásunk hivatalosan. Ide érkeznek a hivatalos iratok, levelek, ide érkeznek az ellenőrzések is. A szekhelyszolgaltatas24.hu több helyszínen is kínál székhelyszolgáltatást, kedvező áron. Így a fél éves díj 29.900 forint +ÁFA, ha pedig a székhelyünket olyan helyen szeretnénk tudni, ahol nem kell iparűzési adót fizetni, akkor a szekhelyszolgaltatas24.hu-nál választhatunk ilyen opciót is, Újlengyelben. Ez esetben a díj 39.900 forint +ÁFA fél évre, ráadásul mindkét esetben kapunk egy hónapot ajándékba. És hogy mit kapunk a szolgáltatással? Átveszik, beszkennelik és két órán belül továbbítják e-mailben a hivatalos leveleinket, melyeket ezen kívül még postán is megkapunk havonta egyszer. Akit érdekel és szeretne váltani, mindenképp keresse fel a szekhelyszolgaltatas24.hu-, akik több mint tíz éves tapasztalattal, tőkeerős cégként vállalják ezt a szolgáltatást. Na, de picit elkanyarodtam a témától.

A fióktelep fogalma tehát a kérdés. Ami összefügg a telephely fogalmával. Érdemes azt is tisztázni, hogy a székhely nem egyenlő a központi ügyintézés helyével. Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás nem a székhelyét jelöli meg így, hanem egy másik címet. Nézzük inkább, hogy mi is az a telephely.

A telephely ez, ahol a cég által megjelölt fő tevékenységi kör gyakorlása zajlik. Tehát egy gumis cég esetében itt tudjuk megvásárolni az abroncsokat, itt történik a csere. Itt zajlik maga a munka. A telephely vagy telephelyek pontos címét egyébként fel kell tüntetni a társasági szerződésben és a létesítő okiratban. A fióktelep fogalma pedig ugyanaz, mint a telephelyé, annyi a különbség, hogy eltérő településen találhatók. Egy külföldi cég például fióktelepet hoz létre, jegyeztet be Magyarországon.