A használt téligumit hulladéktárolóba visszük és napelem is kerül a tetőre

Hétköznapi emberként azt vallom, hogy sok kicsi sokra megy alapon mi magunk is sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében. Nagyon fontos például a hulladékok kezeléséhez való hozzáállás. Igyekezzünk csökkenteni a termelt szemét mennyiségét. Illetve, ha már termelődött hulladék, azt mindenképpen kezeljük szelektíven. A veszélyes hulladékokat mi mindig hulladékudvarokban adjuk le, legyen az higítós flakon, vagy elnyűtt téligumi, soha egyik sem került a kommunális szemét közé.

A hulladék tudatos kezelése mellett például az is sokat jelent, ha megújuló energiaforrások használatával állítjuk elő a háztartásunk működtetéséhez szükséges villamosenergiát is.

Ez több szempontból is előnyös. A leglényegesebb persze az anyagi előny, hiszen, ha az áramellátásunkat napenergia segítségével fedezzük, akkor a postás nem fog többet sárgacsekket hozni a villamosenergia-szolgáltatótól. A napelemes rendszerek ára pedig megtérül és rendkívül tartósnak is bizonyulnak. Emellett, sokat tehetünk a környezetünkért, ha megújuló energiaforrást választunk háztartásunk energiaszükségletének fedezésére. Végül de nem utolsósorban a dizájn is megemlítendő, szerintem rendkívül mutatós a napelem egy családi ház tetején.

A napelemrendszer.info weboldalon minden szükséges információt megtalálunk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Sok átfogó információt tartalmaz a rendszer tervezésétől kezdve a kivitelezésen át a megtérülésig.

A napelemek működésének lényege dióhéjban annyi, hogy az elemek összegyűjtik és egyenáramot termelnek a napsugárzásból. De miután a háztartások váltóáramot használnak, ezért szükség van egy átalakító berendezésre. Ezt inverternek hívják, ami minden napelemes rendszerben megtalálható. A napelemek által napsugárzásból összegyűjtött egyenáramot váltóárammá alakítja át.

A beruházás során azt is eldönthetjük, hogy szeretnénk e függetlenedni az áramszolgáltatótól, avagy sem. Ilyen szempontból is több típusa létezik a napelemes rendszereknek. Magyarországon az egyik legelterjedtebb megoldás az úgynevezett visszatápláló rendszer. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóval nem szűnik meg a kapcsolat, vagyis, ha napelemeink több áramot termelnek, mint amit felhasználunk, akkor a fölös energia visszatöltődik szolgáltatónk hálózatába. Ha viszont kevesebb a napsütéses órák száma, vagy borult az idő és napelemeink nem termelnek elég áramot, akkor pedig a szolgáltató rendszeréből vételezzük a hiányzó mennyiséget. A vételezett és a leadott mennyiségeket egy ad-vesz mérőóra segítségével lehet nyomon követni, az elszámolás pedig évente történik meg.

Van olyan megoldás is, amikor teljesen függetlenedünk a szolgáltatótól, ez az úgynevezett szigetüzemű rendszer. Ilyenkor a túltermelt energia akkumulátorokban tárolódik el, amit később szükség esetén fel lehet használni. A rendszer hátránya viszont, hogy áramszünet esetén, vagy amikor kevés a napsütéses órák száma, az akkumulátorokból könnyedén kifogyhat az ott tárolt energia.

Létezik egy harmadik, úgynevezett hibrid rendszer is, mely nem más, mint szigetüzemű és a visszatápláló rendszer ötvözete.

Az, hogy a napelemrendszer telepítése során melyik rendszert alkalmazzák függ az egyedi igényektől, az ingatlan adottságaitól is és persze attól is, hogy éves szinten háztartásunk mennyi áramot fogyaszt. Ezekre a kérdésekre a helyszíni felmérés során ki is térnek a napelemrendszer.info munkatársai. Ez annak érdekében történik, hogy segítsenek megtalálni a számunkra legideálisabb napelemrendszert. A napelemes rendszer ár szabása a fent említett okok és tényezők miatt éppen ezért teljesen egyedileg történik meg.

Nem is gondolnánk, de a felmérés során olyan tényezőkre is figyelemmel kell lenni, hogy milyen házunk tetejének dőlésszöge, vannak-e a z épület mellett magasabb fák, vagy a szomszédban olyan épület, ami árnyékol. Ezek mind hatással lehetnek a telepítendő napelem működésére, éppen ezért kell rájuk még a tervezés folyamatában tekintettel lenni.

Ha az oldal felkeltette érdeklődésünket a napelemrendszerek iránt, nem kell mást tennünk, mint egy rövidke űrlapot kitölteni. Ehhez néhány adat megadására van szükség, mely 2 percnél többet biztosan nem vesz igénybe. Ezt követően nincs más dolgunk, mint várni, hogy megcsörrenjen a telefon és időpontot egyeztessünk az ingyenes helyszíni felmérésre a napelemrendszer.info munkatársával.