Nincs autózás télen téligumi nélkül

Gumiszerelőként dolgozom és nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki lecserélje a nyári gumit télen. Gyakran balesetek alakulhatnak ki amiatt, mert az emberek nem mindig figyelnek oda erre és elindulnak autóval a havas-jeges úton, úgy, hogy nincs téli gumijuk, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek.

A minap egy férfi jött a műhelyembe,mert téli gumit szeretett volna az autójára. Amíg feltettem neki a gumit, volt szerencsénk beszélgetni kicsit egymással egy meleg kávé kíséretében. A férfi elmesélte, hogy másnap megy autóval a FELÉPÜLŐK nevű addiktológiai központba, mert az öccse alkoholista és egy 28 napos programon vesz részt ott a gyógyulás érdekében. A férfi hozzátartozóként tud menni hétvégente ingyenes pszichoedukációs előadásokra, és így ő is részt vehet öccse felépülési folyamatában. A férfi öccse egyedül él, a szüleik meghaltak, így már csak a férfire számíthat, akinek az a célja, hogy támaszt nyújtson az öccsének és hogy minél hamarabb felépüljön. A FELÉPÜLŐK oldalára a férfi talált rá, mert látta, hogy egyedül nem tud túl lenni ezen a betegségen az öccse és szerette volna szakemberek segítségét kérni. A Felépülőket egy család alapította, akik szakmai és személyes tapasztalattal is rendelkeznek az alkoholfüggőséggel kapcsolatban. A 28 napos felépülési program célja az élethosszig tartó józanság, és az, hogy a betegek erő és remény segítségével is támaszt nyújtsanak egymásnak. A csapat stábtagjai is 50 éves felépülési tapasztalattal rendelkeznek. A 28 napos program teljes ellátást, sétálási és sportolási lehetőséget is biztosít a betegeknek és egyénileg illetve 3-5 fős kiscsoportokban zajlik. A 28 nap leteltével a Felépülők csapata utógondozást is vállal, illetve meghívják a végzett klienseket az úgynevezett “Felépülő-napra” ahol egy ingyenes ebéd keretein belül frissen tudják tartani a józanságot. A felépülési program az Amerikából származó Minnesota-modellen alapul, ami egy bentlakásos, saját élményű terápiás program felépülésben lévő önkéntes- és fizetett munkásokkal. A módszer hatékonysága Magyarországon is már 3 évtizede bebizonyosodott.

Mire a férfi elmesélte ezt nekem, addigra már be is fejeztem a munkát. Nagyon örültem, hogy hallhattam erről a programról, és ha lesz valaki a környezetemben, akinek segítségre lesz szüksége, akkor biztosan a Felépülőket fogom neki ajánlani.