A volt tulajdonos ránk hagyott egy napelem rendszert

Végre itt a jó idő, ezért sürgősen le akartam cserélni a téli gumit nyárira. Általában én szoktam ezt megtenni, de mióta két műszakban dolgozom már szinte semmire sincs időm. Az új lakóhely, és a sok munka mellett még autó szervizt sem kerestem, ezért a hétvégémet arra szenteltem, hogy a legjobb szolgáltatást találjam meg az autóm számára. A közelben végül sikerült találni, így a téli gumi is lekerült az autóról. Idő közben pedig a napelem rendszerünkkel is történt valami, tehát rendesen összejöttek a dolgok az utóbbi napokban.

Napelem rendszerünket még az előző lakó szereltette fel a házra, ezért még számunkra nagyon új dolog volt ez az egész. Először mi is rákerestünk, hogy pontosan hogyan is kell kezelnünk ezt a rendszert. Hamar megkedveltük, mivel az elmúlt 4 hónap alatt nem kellett villanyszámlát fizetnünk neki hála, ami valljuk be nem kis segítség a hétköznapokban.

A napelem rendszer egy fotovoltaikus rendszer tulajdonképpen, amely a napfényt begyűjtve képes elektromos áramot csinálni. Persze ez nagyon egyszerűnek tűnik, azonban önmagában ez a rendszer nem lesz képes működtetni elektronikai berendezésünket. Ehhez szükséges egy inverter, amely az egyenáramot váltóárammá tudja alakítani. Én még soha nem hallottam az inverter létezéséről, ezért szerintem a legtöbb ember sem tudja, hogy a legfontosabb eszköz a napelem rendszer működéséhez, az ez. A reklámokban sokkal egyszerűbb mutatni egy napelem rendszer celláit, ami önmagában arra képes, hogy magába szívja a napfényt, de önmagában kevés ahhoz, hogy áram legyen belőle.

Sajnos azonban most meghibásodott a rendszer, valamiért nem megfelelő az áramellátás a házunkban, ezért szükség volt egy napelem szerelő szaktudására. Amikor felhívtam az illetékeseket nehéz volt elmagyaráznom a számára, hogy mi is lehet a probléma, igazából csak annyit tudtam mondani, hogy többször nincs áramunk, ezért szeretnénk ha egy napelem szerelő megtekintené. Sokat amúgy sem értünk ehhez, hiszen csak 4 hónapja lakunk itt, és az előző lakó telepítette a házra ezt a napelem rendszert. Néhány nap múlva ki is érkezett a napelem szerelő hozzánk, aki alapos vizsgálat után azt mondta, hogy az inverter meghibásodott, ezért sem volt mindig áramunk. A napelemesrendszerek.info oldalról kiderül, hogy az inverter minősége mennyire is fontos. Sajnos az előző lakók nem gondolták át ezt a vételt, ezért a lehető legolcsóbb megoldást választották, így mi ittuk meg a levét ennek, hiszen most fizethetjük ki. A javítás nem megoldás, ezért egy teljesen új inverterre lesz szükségünk.

Rengeteg véleményt elolvastam és a napelem szerelő szaktudását is kikérdeztem a témában, így gyorsan meg is született a döntés egy igazán minőségi inverter mellett, amely ráadásul még nem is a legdrágább a piacon. Nagyon boldogok vagyunk a feleségemmel, hogy ilyen hamar meg tudtuk oldani a dolgot, habár eléggé bosszúsan kezdtünk hozzálátni a szituációhoz, mivel nem számítottunk erre a váratlan balesetre.