Uncategorized

A megfelelő téli gumi a biztonság alappillére

A megfelelő gumiabroncs egy biztonsági kellék, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt a tényt sajnos rengeteg kezdő (sőt, olykor tapasztalt) sofőr hajlamos elfelejteni. Sokan szeretnének rajta spórolni, ám ez a lehető legrosszabb, amit tehetnek, hiszen egy túlhasznált, kopott futófelületű gumi életveszélyes helyzeteket eredményezhet. Miért fontos annyira a téli gumi? Mire figyeljünk, amikor vásárolunk? Nézzük a tényeket!

A gumiabroncs szerepe télen

Az autó és az úttest közötti kapcsolatot a gumiabroncs hivatott biztosítani, ez téli- és nyári gumikra egyaránt igaz. A téli időjárásviszonyok között viszont kiemelten kell figyelnünk, ugyanis ebben az időszakban gyakran találkozhatunk csapadékkal, annak is számos formájára fel kell készülnünk. A hó, a jég, valamint már önmagában a nedves vagy sáros úttest is rendkívül csúszóssá teszi az utat, ami megnöveli a balesetek esélyét. Ezekre a rendhagyó időjárási viszonyokra a speciális, hideg időre kifejlesztett gumikeverékkel lehet felkészülni, hiszen ezek biztosítják a megfelelő tapadást, a nyárra tervezett gumik alkalmatlanok erre. Annak érdekében, hogy biztonságban lehessünk, a gumiabroncsok futófelületének kopását folyamatosan ellenőriznünk kell. Szakértői ajánlások szerint téli gumik esetén már 4 mm profilmélység alatt elérkezett a csere ideje.

Mi alapján válasszunk téli gumit?

A gumiabroncs vásárlása esetén az első, amit meg kell néznünk, az az abroncs mérete. Ez az autógumi oldalán fel van tüntetve, így könnyen leolvashatjuk onnan. Csakis a sajátunknak megfelelő méretet szabad megvenni, ha azt szeretnénk, hogy megfelelően funkcionáljon a gumi. A méret mellett a márka szokott még dilemmát okozni téli gumik esetén. Kétségtelen, hogy bizonyos cégek termékei (Michelin, Pirelli, Bridgestone, Hankook, csak hogy a legismertebbek közül említsek néhányat) biztosan csúcsminőségűek, ám ezek esetén sokszor az ár elgondolkodtató lehet. Egy hétköznapi használatban lévő autó esetén a legtöbb esetben megteszi, hogyha egy középkategóriás abroncsot választunk, hiszen, ha nem használjuk extrém sokat az kocsit, nem közlekedünk speciális körülmények között, akkor ezek is megteszik a kellő szolgálatot, és még árban is kedvezőbbek.

Autógumi vásárlás – személyesen, vagy online?

A gumiabroncsok vásárlásakor a következő remek kérdés, hogy működhet-e az internetes rendelés, vagy jobban járunk, ha személyesen keressük fel az üzletet. Szerencsére manapság már rengeteg megbízható online gumibolt létezik, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A vásárlói értékelések mindig árulkodóak, így egy 4-5 csillagra értékelt áruház termékeiben biztosan megbízhatunk. Továbbá érdemes a járulékos előnyökre is gondolni: 4 abroncs szállítása nem kényelmes feladat a nagy helyigény miatt, ráadásul nem is kifejezetten könnyűek ezek az autós kiegészítők, így külön öröm, ha valaki más oldja meg a házunkhoz történő fuvarozást. Ha tudjuk az abroncs pontos méreteit, valamint a márkák között is tudunk már dönteni – akár tapasztalatok, akár tanácsok alapján -, akkor nyugodt szívvel meg lehet rendelni egy internetes áruházból a szükséges autógumit.

A biztonság az első!

Bármeddig ragozzuk, muszáj elismerni, hogy a téli gumi nem játék. A közlekedésben nem csak magunkra, hanem a körülöttünk lévő emberekre is gondolnunk kell, így nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy kopott abroncsokkal járjunk. Neked vajon megfelelő állapotban van a téli gumid?

A megfelelő téli gumi a biztonság alappillére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva